• Phone 030-6919820
  • E-mail Address info@bakkerijvanbarneveld.nl

 

Wist u dat

Wist u dat een slap stokbroodje ‘opgepiept’ kan worden?
Ververs stokbrood met een slappe korst door het ongeveer, 5 minuten in een voorverwarmde oven te leggen op 180 C.

Wist u dat het niet goed is om brood te bewaren in de koelkast?
Brood droogt uit in de koelkast. Als u brood langer goed wilt houden, kunt u het beter in de vriezer bewaren.

Wist u dat vochtig brood langer vers blijft?
Hoe vochtiger de broodsoort, hoe langer het bewaard kan worden. Roggebrood blijft dus langer vers dan een baguette.

Wist u dat brood de belangrijkste leverancier is van de nodige voedingsstoffen is?
Brood is van alle voedingsmiddelen de belangrijkste leverancier. Brood heeft koolhydraten (zetmeel) voedingsvezel, ijzer, koper, magnesium en jodium.

Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten?
Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om grote uitdroging te voorkomen.

 

 

Veel gestelde vragen

 

Welke ingrediënten bevatten brood?
Gewoon brood is samengesteld uit tarwebloem of volkoren tarwemeel, gist, broodzout, water en eventueel broodverbetermiddel. Andere grondstoffen, die in brood verwerkt kunnen zijn: Granen als haver, rogge, maïs en gerst, oliehoudende zaden als gierst, sesamzaad, zonnepitten en lijnzaad, noten, en vruchten

Wat is het verschil tussen volkorenmeel, meel en bloem?
Voor de bereiding van ‘volkorenmeel’ wordt de hele tarwekorrel gebruikt. Volkorenmeel bevat fijngemalen kiemen en zemelen en is daardoor lichtbruin. In ‘meel’ zijn de kiemen en zemelen gedeeltelijk uitgezeefd. Bij ‘bloem’ wordt alleen het binnenste van de korrel gebruikt. De kiemen en zemelen zijn volledig uitgezeefd.

Wat is broodzout?
Broodzout bestaat uit natruimchloride (gewoon keukenzout), waaraan jodium is toegevoegd. Door jodiumtekort kunnen onder meer schildklierafwijkingen ontstaan. Om jodiumtekort te voorkomen, stelde de Voedingsraad daarom in 1968, via het Broodbesluit, de jodering van broodzout verplicht. Het is nu niet meer verplicht gejodeerd zout in brood te gebruiken.

Wat zijn broodverbetermiddelen?
Broodverbetermiddelen zijn samengestelde grondstoffen, die het brood langer vers houden en/of lekkerder maken. Broodverbetermiddelen kunnen bestaan uit vetten, melkproducten, suikers, emulgatoren en enzymen. Er zijn ook broodverbetermiddelen op natuurlijke basis. Deze bestaan uit een mengsel van tarwegluten, melkproducten, suikers, sojacithine en enzymen.

Bevat brood conserveermiddelen?
Nee, conserveermiddelen zijn in gewoon dagvers brood warenwettelijk niet toegestaan. In houdbare broodsoorten, zoals roggebrood, zijn conserveermiddelen wel toegestaan. Dit moet op de verpakking worden vermeld. Een conserveermiddel is een stof, die bederf van een voedingsmiddel tegengaat en zo de houdbaarheid verlengt.

Bevat brood geur-, kleur- en smaakstoffen?
Nee, in gewone broodsoorten zijn kleur- en smaakstoffen niet toegestaan. Een uitzondering hierop vormen vruchten- en suikerbrood. Vruchtenbroodsoorten kunnen kleur- en smaakstoffen bevatten. Alleen suikerbrood mag broodverbetermiddel met smaakstoffen bevatten. Geur-, kleur-, en smaakstoffen, emulgatoren en conserveermiddelen hebben allemaal een E-nummer. Deze stoffen zijn in vastgestelde hoeveelheden door de EU veilig bevonden voor het gebruik in levensmiddelen.

Wat zijn gluten?
Gluten zijn tarwe-eiwitten. Gluten zorgen voor de luchtige structuur van brood. In gluten komt een stofje voor, gliadine, waarvoor sommige mensen overgevoelig zijn. Deze overgevoeligheid wordt ‘gluten-intolerantie’ of ‘coeliakie’ genoemd en veroorzaakt een darmaandoening. Gluten-intolerantie openbaart zich meestal bij kleine kinderen, die overgaan tot het eten van pap of brood van tarwebloem. De behandeling bestaat uit een glutenvrij dieet. Dit is erg moeilijk te realiseren, omdat in allerlei voedingsmiddelen tarwebloem is verwerkt. In plaats van gewoon brood kan glutenvrij brood worden gegeten.

Hoeveel vet zit er in brood?
Brood bevat circa 2% vet. Vijf sneden brood leveren circa 5% van de dagelijkse vetconsumptie. Het graan in brood bevat van nature plantaardig vet. Het toegevoegde vet uit een broodverbetermiddel kan van zowel plantaardige (kokos-, palmpit-, of soja-olie).

Wat zijn voedingsvezels?
Voedingsvezel is een verzamelnaam voor onverteerbare, plantaardige deeltjes, die geen calorieën leveren. Vezels zorgen voor een betere spijsvertering, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden. Voedingsvezels leveren een positieve bijdrage aan het voorkomen van welvaartsziekten, zoals hart- en vaataandoeningen, darmkanker en problemen met de stoelgang. In Nederland ligt het gemiddelde gebruik van vezel nog zo’n 20% onder de aanbevolen hoeveelheid.

Welke mineralen bevat brood?
Mineralen komen van nature in voedingsmiddelen voor. Het lichaam heeft er kleine hoeveelheden van nodig voor allerlei stofwisselingsprocessen. Brood in een belangrijke leverancier van calcium.

Wat is het belangrijkste verschil tussen volkoren- en niet-volkorenproducten?
In granen zit het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel in de buitenste laag van de korrel, de zemel. Naarmate het graan meer wordt geraffineerd door slijpen, pellen of zeven, wordt ook meer van de buitenste laag van de korrel verwijderd. Hoe ‘bruiner’ het graanproduct, des te meer vitamines, mineralen en voedingsvezel het bevat.

Is volkorenbrood gezonder dan witbrood?
Brood is een belangrijk leverancier van B-vitamines (met name B1 en B6), ijzer en calcium. Wit- en volkorenbrood bevatten veel van deze waardevolle voedingsstoffen. Volkorenbrood bevat meer voedingsvezel dan witbrood. Daarom is witbrood ‘gezond’ en volkorenbrood ‘gezonder’.

Word je dik van brood?
Nee, brood is op zichzelf geen dikmaker. Het hangt er wel van af hoeveel brood en welk beleg er wordt gegeten.